Algyógyfürdő

A római korban épült thermák helyén működik az Algyógy Fürdő- és Gyógykezelő Központ, 350 méterre a tengerszint fölött, ma is megkapó geológiai vívódásokkal teli vidéken, amely megmagyarázza ezeknek a mezotermális forrásoknak (kb. 30 °C) a létrejöttét.

Természetes tényezők egészségügyi kezelésekhez: lúgos hatású ásványvizek, melyek kevés ként, szénsavat, magnéziumot tartalmaznak, mezotermális vagy termális (29-32 °C-os) hőmérsékletűek.

Gyógykezelési javallatok: mozgásszervi megbetegedések, nőgyógyászati betegségek, táplálkozási zavarok és anyagcserezavar, valamint bőrgyógyászati elváltozások.

Az algyógyfürdői Strandkomplexum három medencéjével várja a fürdőzésre és kikapcsolódásra vágyó vendégeit. A medencék vizei 29 - 33 fokosak, a strand számos pihenőhellyel és klubbal rendelkezik.

Jegyárak:
Diákok és nyugdíjasok részére: 15 RON
Felnőttek részére: 20 RON

 

 

Germisara Hotel Resort & Spa honlapja

A kivételes fekvésű, Algyógy -fürdő (Geoagiu-Băi) területén lévő GERMISARA Hotel Resort & SPA**** megfelelő komfortot biztosít úgy a pihenésre, mint az üzletkötésre is.

A GERMISARA Hotel Resort & SPA**** -ban a teljes szállodai ellátás kényelme kiegészül a találkozók, összejövetelek megszervezésének lehetőségével.

Az itteni események igazán sikeresek, a vendégeknek pedig egyedülálló élményben van részük.

dr. Karácsonyi Miklós: Algyógyfürdő (részletek) - 1906. május 17.

Négy évi fürdő-orvosi tapasztalatom Előpatak fürdőn és két évi Algyógy fürdőni működésem meggyőztek arról, hogy a magyar fürdők és nyaraló-telepek ellen még igen sok alapos kifogásokat lehet tenni. Ezeken kívül még több hazai fürdőt meglátogattam s részint sok fürdő-leírást áttekintettem s magam is beláttam, hogy azok még mindig primitívek és drágák. Az az ellv mindenütt, hogy kevés forgalom és nagy haszon; vagyis kevés munkával akarnak meggazdagodni s azért nyuzzák azt a kevés fürdő-vendéget, aki otthon marad.

S ha egy kicsit józanul gondolkozunk, arra is rájövünk, hogy a külföldi s főkép az osztrák fürdőket illetőleg ép annyi ok van, sőt több a panaszra, mint nálunk. Csakhogy a magyar embernek semmi se jó, s idegen helyen mindent bevesz szó nélkül, sőt dicsér.
(…)

Hazánk különböző fürdő- és nyaraló telepeiről csak dícsérettel lehet beszélni. Specialitásuk a magyar ásványvízeknek, hogy kellőleg ki nem használtatván, még egész teljességükben benne van az őserő; nem úgy mint pl. Ausztriában, ahol a jódos vízből csak éppen a jód hiányzik s azt úgy vásárolják hozzá a betegek a patikából.

Az osztrák tavak egyike sem hasonlítható a Balatonhoz, Gleichenbergnél többet ér Marilla. Rohitschnál Előpatak, Koritnicza. Franzesbad vízével is vetekszik Szilács. A franzesbadi lápfürdőt megtaláljuk Algyógyfürdőn.

Semmiféle komoly ok sincs, hogy az osztrák fürdőhelyeket a magyarok óriási mértékben fölkarolják a magyarok rovására. De még azt is föl kell említeni, hogy a külföldi tengeri fürdők közül a rendkívül hideg és szeles északi és keletei tengeri fürdők túlságos divatos használatának tulajdoníthatjuk részben, hogy nemcsak Budapesten, hanem még Algyógy községben annyi ideges, félbolond ember szaladgál.
(…)

Midőn Algyógyfürdőn az 1903. évi ugy qualitás, mint quantitás tekintetében közepesnek mondható fürdő évadot brekesztettük, egy rövid memorandumot nyújtottam be úgy a fürdőtulajdonosí, mint a hatósághoz, melyben a fürdőn tett megfigyeléseimet közzétettem, fürdőnk egyes hiányaira rámutattam és megjelöltem az irányt, amelyben ezen bajok orvoslása várható.

Az 1904. évi fürdőigény megnyitása alkalmával ezen hiányok jobbára pótolva lettek; teljes elismeréssel adózunk úgy mi orvosok, mint a fürdőt felkereső közönség is Fred Eskeles fürdőtulajdonos úrnak, aki a fáradtságot és anyagi áldozatot nem kímélve, Algyógyfürdőt, annak gógyeszközeit és berendezéseit azon fokra emelte, amelyen a többi hasonló rangú fürdők állanak.
(…)

Szerencsés voltam tapasztalni, hogy úgy a fürdőközönség, mint orvosaink meggyőződtek arról, hogy a legtöbb gyógyfürdőinkben elmúltak a régi patriarhális idők, midőn a fürdőhelyek elsősorban mulatóhelyek voltak s az egészségesek zajos mulatozása kellemetlenné tette az ott tartózkodást a betegeknek.
(…)

Algógyfürdőnek megvan a páratlan hatású, áldásos gyógyvize; megvan a dús vastarlamú lápja, ugyancsak megtalálhatják itt az emésztési szervek betegségeit gyógyitó forrásokat.
(…)

A fürdőmedencék száma teljesen kielégítő, tágas űrtartalmuak, cement falakkal és igen jó szellőztetőkkel ellátva, léghuzamtól mentesek.
A fürdőtelepen s annak közelében elterülő sétahelyek, árnyas ligetek teljesen pormentesek; meleg nyári napokon több ízben öntözve, a levegő hűs, kellemes, űdítő.
(…)