Hátszegi medence

 

A Hátszegi-medence Erdély egyik legszebb területe, és minden bizonnyal az egyik leggazdagabb is természeti sokszínűségében és a történelmi emlékek sűrűségében. Erdély déli részén terül el és három nagy nemzeti park határolja: a Retyezát Nemzeti Park, a Gredistye Nemzeti Park és a Domogled-Csernavölgye Nemzeti Park. A Hátszegi medence önmagában is egy nagy nemzeti park lehetne, ugyanis majdnem lefedi a Dinószaurusz Geopark területét.

A Hátszegi-medence a Kárpátok egyik legnagyobb hegyközi medencéje, melyet délről a Retyezát hegység, nyugaton a Ruszka-havasok, keleten meg a Kudzsiri-havasok határolnak.

Mint egy hatalmas vár, a Hatszegi-medencének három kapuja van: észak felé a Sztrigy folyó vonala mentén jutunk ki a Maros folyó széles völgyébe, nyugat felé az Erdélyi Vaskapu és a Bisztra-völgy mentén jutunk át Bánátba, dél felé az alacsony Merisor-hágon át vezet az út a Petrozsényi medencébe és onnan a Szurduk-szoroson kersztül Olténiába.

Ezen a területen a világon egyedülálló növényfajok találhatóak: a bánáti fekete fenyőtől a Retyezát-hegység 90 endemikus növényéig, és nem utolsósorban a Drosera Rotundifolia-ig, a kis húsevő növényig.

Ez legendás föld az őt körülölelő hegyekkel a kezdetektől fogva különböző lények élőhelyének szolgál(t), amint azt a fosszíliák alapján bizonyított törpe dinoszauruszok jelenléte is igazol.  Itt található több mint 140 lepkefaj, a romániai állomány 75%-a, a 1190 növényfaj, a romániai állomány egyharmada, valamint a 185 madárfaj és védett állatfaj.

A Hátszegi medencében sok ásatás történik, ami nemcsak a római leletek és a történelmi emlékek gazdagságát kutatja, hanem geo- és bio paleontológiai ásatásoknak is a helyszíne. Az itt fellelhető maradványok több évezred nyomait viselik magukon.

Hátszeg néprajzi területén egy város van: Hátszeg és több fontosabb település, köztük Őraljaboldogfalva, Felsőszálláspataka, Densus, Várhely, Alsófarkadin, Malomvíz. A vidéket korábban román és magyar vegyes lakosság lakta, de mára pár magyar lelket leszámítva románok lakják.

A néprajzi jellege miatt nagy érdeklődés övezi a Hátszeg vidékét. Felbecsülhetetlen értéke van a hátszegi, azon belül is a bajesdi falvak környékén készült szőtteseknek, az ízlésesen díszített népviseletnek, amelyben a fehér és fekete színkombináció egy különleges finomságot ad. A népviseletet sajnos ma már egyre ritkábban öltik magukra a vidék lakói. Csak különleges ünnepek alkalmából lehet még megcsodálni a férfi népviseletet, amely hosszú nadrágból, széles övből és mellényből áll és a női népviseletet, amely ingből, katrincából és mellényből tevődik össze.

A művészi gonddal készített faberakások és egyes népi építészeti elemek eredetiségről és különleges művészeti érzékről tanúskodnak.

A hátszegvidéki legismertebb néptáncok a „Haţeganele" és a „Caluşer".
 

Források

Transylvania Autentica