Tótfalud

Az Érchegység Ompolymelléki (Zalatnai) hegysorának K-i részében, az itt ÉK-re tartó Ompoly jobb partján, a D-DK-ről érkező Tótfaludi-patak torkolatánál fekszik Tótfalud (Tăuţi) község.
A falu fölötti Szentmihálykő tetejét a magaslatról elnevezett Szentmihálykő (Szádkő) várának romjai koronázzák. Az Ompoly-völgyi stratégiai pont előnyeit már a rómaiak is felfedezték, mert egy korábbi feltárás alkalmával itteni castrumuk falmaradványaira akadtak a régészek. Valószínűleg e castrum alapjain és részben anyagából épült fel a XIII. század végén a vár. Első okleveles említése 1299-ből való (castrum sancti Michaelis), ekkor egyházi birtok. Az erősség sorsa később is többször kapcsolódott az erdélyi egyházhoz. A káptalan néhány évre, 1321-től 1323-ig Toroszkói Ehellős volt alvajdának és fiainak engedte át. 1473-ban Mátyás király királyi, azaz saját birtokának nyilvánította Szentmihálykőt. Később Izabella királyné tulajdonaként tűnik fel, de a XVI. század közepétől 1588-ig (Erdélyben való ténykedésük betiltásáig) a jezsuitáké. Az építmény pusztulásának ideje és oka nem ismert. Romjai még több helyütt jelentős magasságban láthatók. Az északkelet-délnyugat tájolású erődítmény központi, régebbi részét a négyzet alaprajzú öregtorony és az ezt szabálytalan alakban övező várfalak tették ki, az északi falszakasznál több, ma már meghatározhatatlan - de alighanem gazdasági - rendeltetésű épület alapfalai láthatók. E régebbi belső várhoz nyugatról egy későbbi építésű külső erődrendszer csatlakozott, a kettő között kaputorony szolgált átjáróként. A kaputorony közvetlen szomszédságában hatalmas, vastag falú, ötszögletű bástya biztosította a belső bejáratot. A külső vár kapuját a várfalak délnyugati találkozásánál alakították ki, s az ide torkolló várútján lehetett a hegy lábához lejutni.

Forrás: www.varak.hu/latnivalo/index/1263-Totfalud-Szentmihalyko-vara

Források

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 468-469,        Kiss Gábor: Erdélyi várak, várkastélyok. Bp. 1987. 183-184.