Malomvíz - Kolcvár

A Retyezát-hegység É-i lábánál, a Hátszegi-medence D-i szélén a Russzilor (Ruso vize) mellett fekszik Malomvíz (Rîu de Mori) község. A falu feletti sziklás hegy oldalában (a faluból délkeletre kivezető mellékúton mintegy 2,5 km-re) az egykor a Retyezátba vezető utakra felügyelő Kolcvár romjai állnak (726 m).

Az 1300-as évek második felében a faluban és a környéken birtokos kenéz Kendeffy család épített itt lakótornyot, melyet egy XVI. század elején kelt oklevél még mint tornyot említ, 1519-ben azonban már várként (castrum) szerepel, tehát a torony körüli erődítési munkálatok a két időpont között kezdődtek. A központi lakótornyot a XVI-XVII. század folyamán nagyjából háromszög alakban erős fallal vették körül, s a vár további erősítése érdekében a déli oldalon két sokszögű tornyot emeltek. A várat a törökök elfoglalták, és elhurcolták Kendeffy Ilona férjét, aki a fogságban halt meg. Evlija Cselebi 1661-ben járt falai között. A XVII. század vége felé az ismét a Kendeffyek birtokában volt uradalmaival együtt. 1671-ben még őrség tartózkodott benne. Az idő múltával felhagyott várból ma is jelentős falak állnak.

A négyzet alaprajzú toronynak három szintje maradt fenn korunkra, eredetileg ennél is magasabb lehetett. Déli oldalán szakadék óvta, a többi részen várfallal övezték a tornyot. A 16-17. század során a várfal északnyugati részéhez egy épületszárnyat csatoltak, és kisebb bástyákkal is megerősítették a várat. Ez utóbbi építmények maradványai a helyszínen szintén jól megfigyelhetők.

Forrás: www.varak.hu/latnivalo/index/1435-Malomviz-Kolcvar-Colt-Kolcvar

Források

Szinte Gábor: Kolcvár. Hunyadmegyei Történelmi és Régészeti Társulat Évkönyve. 1893. (7). 69-79. Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 306.