Máda - barlangvár

A Máda község északnyugati szélén, a Gyógyi-patak partja közelében álló utolsó ház kertje mellől indul északi irányban az az ösvény, melyen kb. 400 métert gyalogolva könnyen megtalálható a barlang. Az előttünk magasodó sziklás hegyoldalban azonban nehéz távolról észrevenni nyílását, mivel részben a védőfal, részben pedig fák takarják el.

A barlang szája a hegy lábától 40 méter magasan nyílik, ide jelzetlen ösvényen a kőtörmelékes, bokros hegyoldalon viszonylag könnyen fel lehet mászni. A 25 méter széles és 3 méter magas barlangszájat Téglás látogatásakor még teljes hosszában várfal zárta le. Ennek a falnak a középső, mintegy 11 méter hosszú szakasza 3 méter magasan máig fennmaradt. Déli végénél a falba vágott 1 méter széles ajtónyílás helye, illetve a habarcsban az ajtó lenyomata is észlelhető. A 0,8 méter vastag fal egyes részein a közelmúltból származó állagmegóvás nyomai, cementhabarccsal megerősített falrészek figyelhetők meg. A falban több lőrés, belső oldalán pedig a lövészek számára kialakított járószint maradványa látható.

A barlang védőfala a török korban keletkezhetett, oklevelek nem említik. 

Forrás: www.varak.hu/latnivalo/index/2739-Mada-barlangvar

Források

Téglás Gábor: Hunyadmegyének a törökvilágban szerepelt barlangerődítményei /Századok 1889 (23) Karczag Ákos-Szabó Tibor: Barlangváras kalandozások Erdélyben. Várak, kastélyok, templomok. 2007/4. 35.