Krivádia - várrom

A Retyezát-hegység ÉK-i és a Kudzsíri- (Hunyadi-) havasok DNy-i részeinek találkozásánál, a Krivádiai (Banyicai) - patak mellett fekszik Krivádia község.

1453-ban poss. Krywadia, 1457-ben Kyewgye, 1498-ban Criuadia néven említik a helységet.

A településtől délre fekvő Gyálu-Babi dombon magasodó erődítményről korábban úgy tartották, hogy egy római őrtorony maradványa. Csak az újabb kutatások derítették fel, hogy valójában Perényi Péter építtette a zömök tornyot 1528 táján, hogy a Havasalföldről a Vulkán-szorosán át Erdélybe ill. a Hátszegi-medencébe igyekvő kereskedőket megvámolhassa. Az így jelentős veszteségeket elszenvedő Hunyad megyei nemesek, élükön Brandenburgi Györggyel panaszt emeltek, mire Ferdinánd király 1529-ben megtiltotta a vámszedést Krivádiánál. Bár a toronyról nem hallunk többet, annyi bizonyosnak látszik, hogy még sokáig használhatták a kis erődítményt a szoros megfigyelésére, védelmére.

Az egyszintes, lőrésekkel ellátott, védőfolyosós építmény magassága 10 m, átmérője 13 m, falainak vastagsága 2 m. Ma is jó állapotban látható, csupán a tetőzete pusztult el.

Forrás: www.varak.hu/latnivalo/index/2765-Krivadia-Var

Források

Farkas Sándor: Egy útas sétája Fel-Gyógyról Vulkánig. Nemzeti Társalkodó. 1837. jan. 17. (3. szám). 43. Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 274-275.