Déva vára

A vár megközelítésével kezdeném, ugyanis mostanában turistabarát szolgáltatásokról érdemes csak szólni, s valljuk be, Erdély viszonylatban oly kevés jó megoldással találkozhatunk. Ennek oka, hogy gyorsan másoljuk a nyugati típusú megoldásokat, ellenben kevés szakember és pénz ráfordításával igyekszünk mindezt megoldani.

A dévai vár megközelítése sokak bánatára és örömére, - minthogy lenni szokott -, több megoldást is kínál az idelátogatónak. 2003-ban kezdődtek el a munkálatok egy telekabin megépítésére, amely 2005-ben fejeződött be. A 158 méter hosszúságával és a szintkülönbség figyelembevételével (160 m), akkor Európa első ilyen típusú leghosszabb telekabinja volt. A telekabin 180 m magas szintkülönbségről indul és 342,65 m magasba vontat kabinonként 16 főt. A 2 m/s sebességgel közlekedő telekabin 2,5 perc alatt ér fel a várba. A felvonók az osztrák Doppelmayr cégtől lettek vásárolva. A felvonókábel 277 méter hosszú és 24 fémoszlopon fekszik.

  A telekabin nyitvatartása:

  Telefonszáma: 0040-254-220288

  Május 1. - Szeptember 30. között 09:00 - 21:00
  Október 1. - Április 30. között 08:00 - 20:00

  Árak: 

  Felnőtt menettérti jegy: 10 RON

  Felnőtt menettérti jegy: 10 RON
  Felnőtt egyszeri utazásra vonatkozó jegy: 6 RON
  Gyerek, egyetemista, nyugdíjas menettérti jegy: 5 RON
  Gyerekeknek, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak
  egyszeri utazásra vonatkozó jegy: 3 RON
  Hátrányos h. személyeknek a jegy ingyenes!


  Falépcsőkön keresztül is elérhető a vár;
  lépcsőfokai még számlálásra várnak, de
  megszámlálásuk érdekes autisztikus kísérlet lehet
  bárkinek, aki e pontos számot tudni szeretné. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A dévai vár. In.:Hunyadvármegye, 1902. június 15.

Az idő vasfoga erősen megrongálta azt a fenséges építményt, mely romjaiban is a várhegy ormán oly büszkén emelkedik az égnek. A javítási munkálatokat Hajduczky József tanár, tört. És réf. Társulati tag buzgó vezetése mellett folyamatban vannak s jelenleg a leomlásnak indult magas falat erősítik s a feljáró utat egyengetik, hogy kényelmesebben fel lehessen jutni a méltán csodált szépségű várhegy tetejére, a hajdan erős vár még minidg impozáns romjaihoz.

Jelentés a dévai vár felújításáról: (részletek), In.: Hunyadvármegye, 1902. június 29.

Hajduczki József: „Az 1900 év őszén és az 1901 év tavaszán és őszén, valamint a jelen évben összesen mintegy 160.000 fenyőcsemete lett a vár egész területére beültetve, melyek közül az északi oldalon levőknek igen nagy része, a kedvező időjárás következtében, szerencsésen meg is fogamzott. Sokkal nehezebben megy azonban az ültetés adéli oldalon, hol dacára a már kétszeri ültetésnek is , csak igen kis százalék él, kivéve a cserépből vagy iskolából kiültetet csemetéket, melyekből már a déli oldalon is körülbelül 4000 db él.”

Hivatkozások

Források

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 159-160.