Kolcvár ortodox templom

A kolcvári kápolna Hátszegtől 20 km-re, délnyugatra, Malomvíz tőszomszédságában fekszik, a Sztrigy bal partján.

A Malomvíz feletti várhegy oldalában állnak Kolcvár jelentős maradványai (fenti kép). A birtokos Kende család építette a 15. században. A törökök elfoglalták. 1671-ben őrség állomásozott benne. A 17. század második felében még lakták a várat.

Az egyhajós, síkmennyezetes, egyenes szentélyzáródású 13. századi épület valószínűleg a Kendeffyek udvari kápolnája volt. Sajátos megoldás, hogy tornya négyszögzáródású szentély fölött emelkedik. A kétemeletes templomtorony erődítései, felépítése, beosztása (első, lakóhelyül is szolgáló emeletére bevonható létra segítségével kívülről lehetett feljutni, lőréses második emelete pedig védelmi célokra volt berendezve) arra utal, hogy a templomnak Kolcvár védelmezésében is szántak némi szerepet. Mások szerint a lakótorony kisebb kolostornak adott otthont.

A templombelsőt 15. századi freskók díszítették, egyikük kelyhes úrvacsorázást ábrázol. Az ábrázolás egyértelműen arra utal, hogy a Kendeffyek huszita menekülteket fogadtak be birtokukra. A freskó az előreformációs mozgalmak erdélyi hatásának egyetlen tárgyi bizonyítéka.

A reformáció századában valószínűleg még udvari kápolnaként működött az épület, hiszen 1592-ben falába karcolta nevét Baranyai Decsi Tóbiás, a család nevelője.

Az épület sokáig elhagyottan állt, ma görgkeleti kolostor működik benne.

In: A Hunyadmegyei Református Egyházmegye templomai, szerk.: Magyari Hunor - Szántó Tünde, Székelyudvarhely, 2011.

Hivatkozások

Források

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 700,