Dévai színház épülete

A színház épületét Déván szeccessziós stílusban építették Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. A színház épületét a nagyközönségnek 1911 április 29.-én adták át. A színház előzményei Déván korábbi időkre nyúlnak vissza. 1873-ban, majd az 1880-as évek elején Csóka Sándor társulata lépett fel Déván, előbb a Nemzeti Casino, majd a nagyvendéglő udvarán, ill. a nagyudvarban berendezett színkörben.

1893. júniusában színpártoló egylet alakult. A század elején az I. Erdélyi Színikerülethez osztották. 1911. április 29-én - Komor Marcell és Jakab Dezső tervei nyomán - magyar szecessziós stílusban megnyílt a Városi Színház 23 páhollyal, 470 ülő- és 160 állóhellyel. Az első igazgató Szilágyi Dezső volt. 1918 után Kovács Imre, 1927-től Ferenczy Gyula körzetéhez került Lugos, Enyed, Gyulafehérvár mellé. 1944 után a hivatásos magyar színjátszás a városban tartott ritka vendégjátékokra korlátozódott. (Forrás: Magyar Színházművészeti Lexikon, Akadémiai Kiadó, Budapest, 1994.)

Színikerületi rendszer: (1879-1949): az ország területén működő színtársulatok játszóhelyeinek elosztási rendszere 1879. okt. 1-jén lépett életbe, és a színházak államosításáig állott fenn. A rendszer az ország területén működő olyan színtársulatoknak a játszóhelyeit rögzítette, amelyek nem egy helyen, egy városban, hanem több helységben működtek. Bevezetése előtt a társulatok szabadon választhatták meg a helyeket, ahol játszani kívántak, s ez a társulatok közötti összeütközésekhez vezetett. A kerületi beosztást az Országos Színészegyesület évadonként alakította ki, így a játszóhelyek összekapcsolását egy évadra határozták meg. Az 1939-40-es évad kezdetétől 1942 őszéig a színikerületeket a cseretársulati rendszer (stagione) váltotta fel.

Honlap: www.teatruldeartadeva.ro